Make your own free website on Tripod.com


 

Onlangs verscheen bij uitgeverij Panta Rhei de nieuwe uitgave, Honderd verhalen uit de Masnavi van Roemi. De Masnavi van Djelal oed-din Roemi is een indrukwekkend gedicht van van 25.000 tweeregelige rijmende verzen. Het wordt algemeen beschouwd als een van de grootste meesterwerken van de religieuze literatuur uit de hele wereld. Roemi leefde in Perzie in de dertiende eeuw, en geldt als een van de grootste mystieke dichters aller tijden. Hij stichtte de nog steeds
bestaande Mevlevi-orde, ook wel de 'dansende derwisjen' genoemd. Zijn mausoleum in Konya is een belangrijk pelgrimsoord voor moslims en soefi's uit de hele wereld. De complete Masnavi bevat twee soorten teksten: theoretische en filosofische verhandelingen over het mystieke leven en de leer van het soefisme enerzijds, en anderzijds een daarin verweven collectie verhalen en fabels die bedoeld zijn om de thema's toe te lichten. In totaal bevat de Masnavi zo'n 200 van deze verhalen. Deze bundel bevat een selectie van 100 van de meest bekende en toegankelijke verhalen, zoals die door Arberry voor het eerst in 1961 werden vertaald en uitgegeven. In de Mevlevi traditie worden deze verhalen nog steeds gebruikt om het bewustzijn van de mens aan te scherpen en zijn dorst naar spiritueel inzicht te lessen. De verhalen zijn vaak onderwerp van de `sohbet’, het spirituele gesprek.

A.J. Arberry studeerde aanvankelijk bij R.A. Nicholson die als eerste de complete Masnavi in het Engels vertaalde. Hij volgde hem op als professor in de Arabische literatuur in Cambridge, en publiceerde talrijke studies over de Arabische en islamitische literatuur.

Honderd verhalen uit de Masnavi van Roemi
Vertaling uit het Perzisch: A.J. Arberry
Nederlands van Aleid C. Swierenga en Sipko A. den Boer
Panta Rhei Uitgeverij, 2001
ISBN 90.76771.07.3
277 bladzijden
Prijs: ƒ 45,00